Ugyanazon okok teszik népszerűvé a laminált padlót a háztartásokban, mint bizonyos kereskedelmi és ipari környezetben. Olcsó, könnyen kezelhető és viszonylag tartós padlófelületre tehetünk szert általa.

A laminált padlók sokféle színben és stílusban kaphatók, felületük fényes. Az idő múlásával veszíthetnek a felületi fényükből, főleg ha nem ápoljuk megfelelően, hiszen a koszt és a port a nem megfelelően ápolt laminált padló könnyedén magába szívja. Mit kell tennünk, hogy ezt elkerüljük?

1. lépés: Ismerje meg a laminált padlót

Miből áll a laminált padló?

a) Kopóréteg – A laminált padló kopásállósága az alumínium-oxid réteg vastagságától és minőségétől függ. Ez az a réteg, amit védeni, ápolni kell.

b) Préselt réteg – A préselt réteg az, amitől a laminált padló a valódi fához hasonlít.


Nagy sűrűségű farostlemez – Maga a laminált padlólap nagy sűrűségű összenyomott fapépből áll. Minél sűrűbb a farostlemez, annál vízállóbb és tartósabb lesz a laminált padló.

Először is tehát meg kell tudnia, hogy milyen típusú laminált padlóval van dolga, hiszen a kereskedelemben sokféle típus kapható. Noha nagyon strapabíróak lehetnek, és egyes típusok jól bírják a nedvességet is, a különböző típusú laminált padlókat máshogyan kell takarítani.

Padlótisztító gépeinket itt találja >> 

A padlótípusokat a használat típusának megfelelően is osztályozhatjuk. Tekintsük át a padlók tipusait, és a hozzájuk megfelelő tisztítási módszert:

1. AC1 – Könnyű lakossági használat – A tisztításhoz csak seprést és enyhén nedves felmosást javaslunk. Az erősebb vegyszerek idővel lemarhatják a felső réteget.
2. AC2 – Mérsékelt lakossági használat – Söprés és nedves felmosás megfelelő, de porszívózni csak puha párnázással ellátott porszívófejjel ajánlott.
3. AC3 – Erős lakossági használat – Minden, nem maró vegyszeres takarítást kibírnak. Padlótisztító géppel is tisztítható.
4. AC4 – Könnyű kereskedelmi használat – Könnyen tisztítható és nagyon karcálló a hagyományos és ipari tisztítási módszerekkel szemben.
5. AC5 – Mérsékelt kereskedelmi használat – Bármilyen hagyományos tisztítási módszerrel tisztítható, beleértve a padlósúrolókat is.
6. AC6 – Erős kereskedelmi felhasználás – Az AC6 laminált padlók ellenállóak a legnagyobb forgalommal és a gépi tisztítással szemben is.


Vízállóság:
1. 0 – 24 óra vízállóság – Csak alaposan kicsavart felmosóval tisztítsa, és azonnal törölje fel a vizet.
2. 24 – 48 óra vízállóság – Felmosás vagy súrolás közben kerülje a felesleges vizet. Ügyeljen arra, hogy a padló ne maradjon sokáig nedves.
3. 48 – 72 óra vízállóság – Ezek a laminált padlók jól bírják a nedves felmosást, feltéve, hogy közben nem árasztja azt el vízzel. A hosszan tartó nedvesedés elkerülése érdekében a padlót utólag célszerű felszárítani.
4. 100%-ban vízálló laminált padló – Búcsút mondhat a nedvesség okozta problémáknak. Ezeket a laminált padlókat innovatív, víztaszító bevonat védi még a hornyokban is, átjárhatatlanná téve azokat a víz számára.


2. lépés: A laminált padlók preventív gondozása

a) Lábtörlők – Ha megfelelő módon helyezi el a lábtörlőket otthona minden bejáratánál, megakadályozza, hogy szennyeződés kerüljön a házba. Ez csökkentheti a takarítás gyakoriságát, és
megakadályozhatja, hogy a szennyeződések károsítsák a laminált padlót.

b) Napfény elleni védelem – Az erős napfény miatt idővel elveszítheti színét és a fényét a laminált padló. Ennek elkerülése érdekében ügyeljen arra, hogy a redőnyök zárva legyenek délben és kora délután, amikor a legerősebbek a napsugarak.

c) Csúszásmentes bútorpárnák – Rendkívül megtérülő befektetés a laminált padlón lévő karcolások elkerülésére. Sokkal biztonságosabbá teszik a bútorok mozgatását a nehezen elérhető helyek tisztítása során.

3. lépés: A laminált padló tisztítása


A) Alapvető tudnivalók

1. Ügyeljen a tisztítási utasításokra.
A laminált padlók esetében érdemes odafigyelni a gyártó utasításaira. Minden laminált padlóhoz speciális ápolási utasítások tartoznak, és ha követi a gyártó tisztításra vonatkozó irányelveit, meghosszabbíthatja a padló élettartamát.

2. Tartsa szárazon.
A laminált padló egyik gyenge pontja a nedvesség. Nem arról van szó, hogy soha nem lehet nedves, de arra figyelni kell, hogy ne álljon rajta órákat a víz. 

3. Azonnal kezelje a makacs foltokat.
Ha foltot folt keletkezik a laminált padló felületén, érdemes azt először külön eltávolítani, mielőtt az egész padlót felmosná. Az alkohol vagy ecet alapú oldatok bedörzsölése segíthet a festék, a tinta és a zsír eltávolításában. (Olvassa el az ápolási utasításokat, hogy megbizonyosodjon arról, nem károsítja a padlót.)


4. Gyengéd tisztítás
A laminált padló esetén kerüljük az agresszív tisztítási módszereket. Gondosan válasszuk meg a tisztításhoz használt eszközöket is, pl. puha sörtéjű seprűt, mikroszálas felmosót. Ezenkívül a vízre való érzékenységük miatt jobb, ha csupán enyhén nedves felmosást végez.


B) Részletes utasítások


a) Felmosás – Laminált padló felmosásakor alaposan csavarja ki a felmosót használat előtt, különösen, ha a padló vízállósága alacsony szintű.

b) A kiömlött folyadékok kezelése – Fontos, hogy a lehető leggyorsabban feltörölje a kiömlött folyadékot. Ezzel minimálisra csökkenthető annak a veszélye, hogy a folyadék átszivárogjon a padló alá, vagy ami még rosszabb, a padló elszíneződjön.

c) Seprés és porszívózás – A szennyeződések nemcsak a padló külsejét befolyásolják, hanem mikroszkopikus karcolásokat is létrehozhatnak a padló felszínén, ami hosszú távon a felület elszíneződését okozzák. Javasoljuk, hogy hetente legalább egyszer söpörje vagy porszívózza fel a padlót, lehetőleg puha beltéri eszközzel, hogy minimalizálja a kopást.

d) Kisállatnyomok – Még ha az állatok alapvetően szobatiszták is, előfordulhatnak „balesetek”. Ebben az esetben is fontos a gyors reakció, és használjon pH-semleges laminált-padlótisztítót.

Takarítógépeink mellé, igény szerint a tisztítandó járófelületnek megfelelő tisztítószert is kínálunk.

Ha további kérdése van, írjon nekünk a kapcsolat oldalon található e-mail címre,
vagy hívjon bizalommal a +36 70 595 8801-es telefonszámon.

Call Now Button