A magasnyomású mosás kiváló technika otthona külső területeinek, illetve annak különféle felületeinek tisztítására, valamint eredeti tisztaságának, állapotának helyreállítására. Itt van minden hasznos információ, amire szüksége lehet az induláshoz!

Nilfisk MC 3C-150/660 XT

A magasnyomású mosó segítségével gyorsan megtisztíthat nagy területeket. Alkalmazható fából készült felületek, burkolatok, autó vagy betonfelületek, hagyományos „kefe és tisztítószeres víz” rutin helyett. A magasnyomású mosás azért is előnyös technika, mert eltávolítja az olyan makacs szennyeződéseket, mint például zsír, kátrány, gumi, viasz, sőt még a rozsdát is.

Ebben a cikkben ismertetjük, hogy mely esetekben ajánlott magasnyomású mosót alkalmazni, és hogyan kell használni azt a különböző felületeken.

Mikor van szükségem magasnyomású mosóra?


A magasnyomású mosó az egyik olyan tisztítógép, aminek a sokoldalúságát egyre többen fedezik fel maguknak. Ugyanis nemcsak autómosáskor jön jól, de tökéletes választás a kerti bútorok, a terasz, a kerékpár, a medence, a falak és a különféle munkagépek és -eszközök tisztításához, fertőtlenítéséhez is.

A sérülések elkerülése érdekében ne használja a gépet élőlények közelében, legyen szó akár emberekről, állatokról vagy növényekről. Ha nagynyomású mosást végez a virágágyások közelében, takarja le a területet, hogy a nagynyomású permet ne károsítsa őket.

Mivel a magasnyomású mosókat általában nagyobb, erősen szennyezett területek megtisztításához használják, többnyire nincs értelme kis területeken használni őket, hacsak nem egy makacs foltot próbál meg eltávolítani. Ebben az esetben is érdemes meggondolni a kézi tisztítás lehetőségét.

Milyen magasnyomású mosót válasszak?


Kétféle magasnyomású mosó létezik: benzines és elektromos.

A magasnyomású mosók különböző tisztítási teljesítményben elérhetők – attól függően, hogy mit szeretnénk tisztítani – a bar értéket, valamint a vízszállítási kapacitást figyeljük. Így könnyebben megtalálhatjuk a számunkra ideális eszközt.

Háztartási magasnyomású mosó: 90–120 bar nyomás, 300–360 liter/perc vízszállítás. Felhasználás területek: gépjármű, kerékpár, burkolatok, terasz, kerti bútor.

Félipari magasnyomású mosó: 120–150 bar nyomás, 360–600 liter/perc vízszállítás. Felhasználási területek: gépjármű, makacs szennyeződések, medence, munkagépek.

Ipari magasnyomású mosó: 150–250 bar nyomás, 720–1250 liter/perc vízszállítás. Felhasználási terület: üzemek, szervizek.

Magasnyomású mosó használata 


Természetesen, mivel bérelt gépről van szó, ezért önnek nem szükséges megtanulnia a teljes használati útmutatót. Kollégánk a kiszállításkor szóban és gyakorlatban is megmutatja a gép használatát.


Ezzel együtt megosztjuk a legfontosabb tudnivalókat: fontos, hogy csakis tiszta, szennyeződésmentes vizet használjunk. Fúrt kútból vagy esővízgyűjtő tartályból származó víz esetén, helyezzen egy külső szűrőt a készülék elé, hogy semmiképp ne kerülhessen szennyeződés a gépbe. Használat előtt ellenőrizni kell a belépő víz maximális nyomását. Megfelelő víznyomás nélkül ne kapcsoljuk be a nagynyomású mosót, mivel ilyenkor a szivattyú hűtés nélkül üzemel, a belső alkatrészek így hamar felhevülnek és elkopnak. 50 °C-nál magasabb hőmérsékletű hálózati vizet se használjunk!

Karcher HD 5/15 CX Plus

Szükségem van védőfelszerelésre a magasnyomású mosó használatához?

Egy hagyományos kerti tömlő nyomása durván 4 bar, a tűzoltótömlők indítási nyomása kb. 7 bar körül van, míg egy közepes teljesítményű nagynyomású mosó maximális nyomása 150 bar körül mozog. Magasnyomású mosó használatakor tehát érdemes szemvédőt használni, továbbá a hangos, benzines modellnél jól jöhet a fülvédő.

Hogyan működik a nagynyomású mosó?

Működésének alapelve, hogy a csapra rácsatlakoztatva megsokszorozza a vízhálózat nyomását. A gépek közötti különbségek a teljesítményükben mérhetők. A teljesítmény a maximális víznyomást és a szállított víz mennyiségét jelöli.

Milyen felületeken használható?

Szinte bármilyen nem vagy mérsékelten nedvszívó felületen használhatjuk, amiben a nagy nyomás semmi esetre sem tud kárt tenni. Azt viszont jó, ha tudja, hogy más és más tisztítószer kell bizonyos felületekhez. Ilyenek lehetnek a járólapok, burkolatok, faszerkezetek, falazatok, de hasznunkra válhat a moha és az alga eltávolításakor is. Szakértő kollégáink segítenek kiválasztani Önnek a megfelelő tisztítószert.

Mennyi ideig lehet üzemeltetni egy magasnyomású mosót?

Az elektromos típusnál az ümeidő „korlátlan”, ha pedig a gép benzines, akkor a tartály kapacitása a korlátozó tényező.

Ha további kérdése van, írjon nekünk a kapcsolat oldalon található e-mail címre,
vagy hívjon bizalommal a +36 70 595 8801-es telefonszámon.

Call Now Button