A por és a szennyeződés jelenléte elkerülhetetlen a raktározási és logisztikai környezetben, ugyanakkor ennek ellenőrzése egy kritikus pont a biztonságos munkakörnyezet és a termelékenység szempontjából. Ipari padlótisztító gépeink nemcsak tisztán tartják a padlóburkolatot, hanem védik az alkalmazottakat és biztonságosabb környezetet teremtenek számukra.

Egy raktár vagy gyártóüzem hatékonyságának egyik egyszerű módja annak ellenőrzése, hogy mennyire tiszta. A tisztább létesítmények termelékenyebbek, biztonságosabbak és szervezettebben működnek.


Egy kellemes környezetű munkahely sokat segíthet az alkalmazottak pozitív hozzáállásában és megtartásukban. Ráadásul a biztonságos munkakörnyezet elhanyagolásának is megvannak a buktatói: Az olajos helyek csúszós felszíneket hoznak létre, ami balesetveszélyes helyzetekhez vezethet. A felhalmozott raklapok vagy a különböző feldolgozási folyamatok során keletkezett melléktermékek halmaza korlátozhatja a targoncavezető látási viszonyait. A túlcsorduló hulladéktárolók is veszélyt jelenthetnek, ha az emberek a kelleténél többet próbálnak belehelyezni, különösen, ha a törmelék nehéz vagy éles.

Raktártakarítási tippek


A következetes hozzáállás segít elkerülni ezeket a buktatókat. Íme öt praktikus ötlet a létesítmények tisztán tartásához:

  1. Határozzon meg rendszeres takarítási feladatokat. Sokkal könnyebb tisztán tartani egy létesítményt, mint alkalomszerűen nagytakarítást végezni (ami a befejezés után gyorsan újra koszos lesz). A takarítási feladatokkal igény szerint napi, heti, havi vagy negyedéves rendszerességgel bizzon meg egy kifejezetten ipari takarítással foglalkozó céget. Vezessen dokumentációt ezekről a feladatokról. Például a padlót naponta fel kell seperni, ami azért is hasznos, mert eközben észrevehet más hiányosságot is. Az állványok takarítását havi rendszerességgel érdemes beütemezni. A kritikus területek, mint például a rakodó területek napi rendszerességet igényelhetnek a tiszta megjelenés és a biztonságos működés érdekében.

  2. Rendszeresen ürítse ki a hulladéktárolókat. Ne hagyja, hogy a túlcsordulás szakaszába kerüljenek, ellenkező esetben nem lesz hova kidobni a szemetet az alkalmazottaknak.

  3. A nap végén is legyen rendezett a környezet. Ha egy gép mellékterméke a fémforgács, vagy ha egy műszak alatt tonnányi csomagolóanyag-hulladék halmozódik fel, akkor a napnak ne legyen addig vége, amíg ezek a rendetlenségek el nem tűnnek.

  4. Rendszerezze a kisebb takarítást célzó feladatokat az alkalmazottak között. Ne engedje, hogy a műszakban dolgozók rendetlenséget hagyjanak a következő műszakra. Az ésszerűség határain belül maradó, gyors napi takarítás segít fenntartani a zökkenőmentes munkafolyamatokat, és minden műszakot termelékenyebbé tesz. Ezek a feladatok egyszerűek lehetnek – söprés, törmelék felszedés, berendezések letörlése, anyagok átszervezése stb.

  5. Tegye elérhetővé a tisztítószereket és felszereléseket. A munkaterületek közelében elhelyezett hulladéktárolók olcsók, és arra ösztönzik az embereket, hogy dobják ki a papírokat és egyéb szemetet. Ha nagy távolságokat kell gyalogolniuk egy szemetesért, az az idejük és az ön pénzének a pazarlása. Ha arra kéri az embereket, hogy töröljék le a gépeket, győződjön meg arról, hogy a megfelelő tisztítószerek és felszerelések kéznél vannak.

Különböző tisztítási folyamatok, különböző típusú szennyeződésekhez


Amikor a raktáron belül szállítanak anyagot A-ból B-be, a raktári dolgozók, targoncák és egyéb járművek mozgása felveri a port. Ennek a pornak a szisztematikus felszívása nem csak a tisztaság és a biztonság megőrzését szolgálja, hanem védi is a raktárban tárolt tárgyakat és megakadályozza annak porosodását. Sőt, nem ritka, hogy a raktárak padozatán elszakadt címkéket vagy fuvar okmányokból maradt papírdarabokat, esetleg fóliamaradványokat találunk.

Seprőgéppel könnyedén eltávolíthatjuk a port, és az apróbb papírmaradványokat. A nagyobb méretű szennyeződést kézzel kell eltávolítani. Ellenkező esetben fennáll annak a veszélye, hogy a gépek eltömődnek, vagy az anyag beakadhat a hengerkefébe. A durva szennyeződéseket seprűvel vagy lapáttal kell eltávolítani. A megfelelő takarítógépek kiválasztásánál a tér mérete kulcsfontosságú tényező. 

Kisebb, alkalmi takarítási feladatokhoz a száraz-nedves ipari porszívó az ideális megoldás, mivel sokoldalú és gyorsan lehet vele dolgozni, különösen kis tárolóhelyeken. Kényelmesen felszívhatja vele a port, vagy a kiömlött folyadékot.


A súrolós padlótisztítóknál az első dolog, amit figyelembe kell venni, az a padló típusa. A kis műhelyraktárak padlóburkolata sok esetben csempézett, mivel ezek robusztusak, valamint nem áznak el. A nagyobb vállalati, vagy ipari raktárakban és logisztikai központokban gyakran alkalmaznak szintetikus burkolatot, például műgyantát. Mivel a raktár padlózata nagyon eltérő lehet, számos tisztítási technológia közül választhatunk. Az alkalmazandó technológia kiválasztásának két fő kritériuma a padló állapota és a raktárban lévő szennyeződések típusa. A hengeres technológiával felszerelt súrológépek különösen alkalmasak az egyeletlen, érdesített felületű padlóburkolatok esetén, valamint a durvább szennyeződések feltakarítására is.


Ha további kérdése van, írjon nekünk a kapcsolat oldalon található e-mail címre,
vagy hívjon bizalommal a +36 70 595 8801-es telefonszámon.

Call Now Button