Ebben a cikkben lépésről-lépésre megmutatjuk, hogyan és mivel takarítson, ha otthonát elárasztotta a víz.


Biztosan azonnal szeretné elkezdeni a takarítási folyamatot, azonban az első dolog a különböző veszélyforrások ártalmatlanítása kell, hogy legyen.


Ezek a következők:

  • Zárja el a vizet. A vízszivárgás súlyosbodásának megakadályozása érdekében az első lépés a vízellátás leállítása. Ha nagy mennyiségű víz van otthonában, a helyzet rendezéséig kapcsolja ki az áramot is – amennyiben ezt biztonságosan megteheti – és a gázszolgáltatást is.
  • Azonosítsa a forrást. Az otthoni vízszivárgásnak számos lehetséges forrása lehet, így az ázás forrásának azonosítása bonyolult lehet. A szivárgó csövek mellett a víz bejuthat egy rosszul tömített fürdőkádon vagy zuhanyzón keresztül, esetleg egy lyukas tetőn, de akár egy szomszédos ingatlanból is.

A beázás utáni első lépések


Az első és legfontosabb lépés a víz felszárítása vagy – nagy mennyiségű víz esetén – kiszivattyúzása.


Távolítson el minden vizet. Minél tovább áll az otthonában, annál nagyobb kárt okoz. Nagymértékű árvíz esetén előfordulhat, hogy szivattyúra lesz szükség, amellyel az elárasztott terület legmélyebb részéről kell kezdeni a szivattyúzást. Kisebb mennyiségű vízhez száraz-nedves porszívó is alkalmas. 

A víz nem csak a belső berendezéseket, bútorokat teszi tönkre, hanem a magas páratartalom penészedést is eredményezhet. 

Kezdje el a szárítási folyamatot. A penész az árvíz után 24-48 órán belül elkezd kifejlődni, így a szárítási folyamat gyors elindítása kulcsfontosságú a vízkárok enyhítése szempontjából. Hagyja a készülékeket és az aljzatokat levegőn megszáradni, és távolítson el minden nedves bútort vagy szőnyeget a beltérről. Nyissa ki az ablakokat, hogy kiengedje a nedves levegőt. Ellenőrizze a falakat is – minden érintett gipszkartont vagy olyan anyagot, ami érzékeny a vízre, el kell távolítani. A beázás utáni helyreállítás fontos lépése a páramentesítés. Az ipari szárítógépek/ventilátorok elszívják a nedvességet a helyiségből – de az ablakokat beindítás előtt feltétlenül zárja be.

A takarítás lépései


Viseljen gumicsizmát, gumikesztyűt, szükség esetén maszkot és szemvédőt, hogy minimalizálja a sérülések vagy fertőzések kockázatát.

Mindent, ami érintkezett a vízzel, fertőtleníteni kell. Használjon forró vizet és fertőtlenítőszert a falak és más olyan felületek súrolásához, amelyek érintkezhetnek emberrel. 


Ha nagyobb padlófelületet érintett a beázás, érdemes padlótisztítógéppel feltakarítani a nyomait. Ehhez ajánljuk a mini csomagunkat, mely tartalmaz ez egytárcsás padlótisztítót, valamint egy 1 motoros 35 l-es száraz-nedves porszívót is.

Kanapék, matracok a legtöbb esetben menthetetlenek, ha megszívták magukat a koszos vízzel. Azonban, ha csak enyhe beázás történt, vagy még időben sikerült biztonságba helyezni a bútortárgyakat, elegendő lehet egy nedves kárpittisztítás.


Fa bútorok esetén helyezzen alumínium fóliadarabokat a fa bútorok lábai vagy alja alá, hogy ne szívják fel a további vizet. Vigye ki a fiókokat száraz helyre, és tegye félre a tartalmukat külön  a tisztításhoz. Ha lehetséges, távolítsa el a fa bútorok hátulját, hogy a levegő gyorsabban megszárítsa. Törölje át a bútorokat fertőtlenítőszerrel, várjon 5 percet, majd szárítsa meg papírtörlővel.


A vizes helyiségek egész felszínét (járófelületet, falicsempét) mossa át fertőtlenítőszerrel. 

Ha további kérdése van, írjon nekünk a kapcsolat oldalon található e-mail címre,
vagy hívjon bizalommal a +36 70 595 8801-es telefonszámon.

Call Now Button